Splendidu HACCP sertifikat

Bez autora
Mar 29 2011

Hotel Splendid je nakon jednogodišnje provjere i nadzora dobio HACCP sertifikat o bezbjednosti hrane koji predstavlja preventivni sistem kontrole tokom proizvodnje, prerade i distribucije. Nije baš jeftino, ali je neophodno. Ovaj sistem bi trebao da zaživi, ne samo u hotelima, već i restoranima i svim segmentima turističke ponude. Sertifikat nije bilo teško dobiti, ali iza toga stoji veliki rad. Montenegrostars ima već obučene ljude koji su pripremili sve za provjeru i dodjelu sertifikata. On je ponudio svim zainteresovanim da im se obrate kako bi im prenijeli znanje koje su stekli za dvije ili tri godine koliko je trajao proces pripremanja HACCP-a. Proceduru dobijanja sertifikata prije svega čini analiza postojećeg stanja i planiranje realizacije projekta.Najteži i najduži zadatak je obuka korisnika za primjenu HACCP standarda, a kako bi se potvdilo da se pravilno primjenjuje obavljaju se dvije kontrole, prva nakon godinu, a druga nakon dvije.

Splendidu HACCP sertifikatHotel Splendid je nakon jednogodišnje provjere i nadzora dobio HACCP sertifikat o bezbjednosti hrane koji predstavlja preventivni sistem kontrole tokom proizvodnje, prerade i distribucije.

»Nije baš jeftino, ali je neophodno. Ovaj sistem bi trebao da zaživi, ne samo u hotelima, već i restoranima i svim segmentima turističke ponude«, rekao je suvlasnik Montenegrostars grupe u čijem sastavu posluje Splendid, Žarko Radulović, prenosi MINA-BUSINESS.


On je kazao da sertifikat nije bilo teško dobiti, ali iza toga stoji veliki rad.Montenegrostars, kako je dodao, ima već obučene ljude koji su pripremili sve za provjeru i dodjelu sertifikata. On je ponudio svim zainteresovanim da im se obrate kako bi im prenijeli znanje koje su stekli za dvije ili tri godine koliko je trajao proces pripremanja HACCP-a.

Direktor hotela Splendid, Mirjana Mrkalj, objasnila je proceduru dobijanja sertifikata koju prije svega čini analiza postojećeg stanja i planiranje realizacije projekta.Najteži i najduži zadatak, kako je navela, je obuka korisnika za primjenu HACCP standarda, a kako bi se potvdilo da se pravilno primjenjuje obavljaju se dvije kontrole, prva nakon godinu, a druga nakon dvije.

»HACCP sistem se u hotelu Splendid primjenjuje na kuhinji glavnog restorana Busola, na mesari, ribarnici i slastičari, kao i na kuhinjama personalne menze i japanskog restorana Promenada«, kazala je Mrkalj. Hoteli Montenegro i Blu /Blue/ star, koji posluju u okviru Montenegrostars grupe, 2008. su prvi u Crnoj Gori uveli HACCP sistem.Analiza opasnosti i kritične kontrolne takčke (HACCP) je sistem kojim se identifikuje i analizira potencijalna opasnost u svakoj fazi proizvodnje hrane i procjenjuje uticaj na zdravlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik